Foarte interesanta sincronicitate: la final de ianuarie, în ziua nașterii maestrului Caragiale, acad. Solomon Marcus a vorbit la Festivalul Romeo și Julieta la Mizil despre importanța umorului în educatie, cercetare, învatare și în viață. Am aflat despre Festival deoarece, după cum probabil știți, de ceva timp m-am mutat la Urlați/Dealu Mare (la 20 de km de Mizil), așa că mi-e mai ușor aflu și eu ce se întâmplă în zonă.

Sunt o mare admiratoare a acad. Solomon Marcus, un vizionar în privința a ceea ce ar trebui să fie educația. Spicuiesc câteva dintre ideile prezentate de domnia sa:

  • “Abandonul scolar in randul adolescentilor ne arata ca ceva fundamental gresit se intampla in educatie”.
  • “Cum sa ai acces la starea de bunastare, de relaxare si de bucurie de viata fara umor?”
  • “Gonind, ignorand umorul in educatie, in invatare, noi am sabotat școala. Umorul este vital, iar lipsa acestuia este una din cauzele esentiale pentru care scoala este o plictiseala pentru elevi”.

Am ajuns pentru prima oară la Festivalul “Romeo si Julieta la Mizil”, aflat deja la ediția a VIII-a.  I-am ascultat cu plăcere pe invitați și în special pe acad. Nicolae Dabija, care a vorbit despre “podul de epigrame” dintre Româna și Basarabia (eu mă trag jumătate de-acolo, așa că e firesc).

Știți care a fost cea mai mare surpriză? Să descopăr că primarul Mizilului, Emil Proșcan, a făcut parte din juriul Festivalului, a citit peste 300 de poezii și a acordat și premiile la una dintre categorii. Noroc cu Internetul să aflu că este un “poet împătimit” și, după câte văd, iubitor de cultură, ceea ce este foarte bine pentru Mizil. Vorba dnei Lucia Olaru Nenati, astfel de evenimente ne împiedică să devenim “din țara Meșterului Manole țara Meșterului Manele” – o glumă amară, dar cât se poate de adevărată dacă avem în vedere ce se întâmplă la majoritatea târgurilor și festivităților organizate de autorități de zilele diverselor localități.

Mulțumesc lui profesor Laurențiu Bădicioiu pentru invitație. Mi-ar plăcea tare mult ca la anul să văd mai mulți tineri în sală.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>