Mă bucur că în iunie 2016 a fost publicat studiul “Dezvoltarea abilităților noncogitive la adolescenții din România”. Am lucrat aproape un an împreună cu o echipă de experți adusă împreună de Asociația ROI pentru UNICEF România. Un dolar investit în programe de dezvoltare a abilităților socio-emoțională a copiilor/adolescenților aduce beneficii de 11 dolari pe termen lung, arată una dintre cercetările citate în studiu. Studiul poate fi descarcat de pe site-ul Reprezentantei UNICEF in Romania – aici.

Ablităţile non-cognitive sunt acele abilităţi relevante pentru o viață împlinită, care nu sunt măsurate de teste de IQ sau de performanţă. Aceste abilităţi sunt cunoscute sub diverse nume: abilităţi socio-emoţionale, soft skills, abilităţi non-cognitive, abilităţi de viaţă, etc. și se referă la motivație, perseverență, reziliență, capacitatea de auto-control, imaginea de sine pozitivă, creativitate, înțelegerea și exprimarea emoțiilor etc.

Printre concluziile studiului se numără faptul că toți cei care au un rol în jurul copiilor și tinerilor – părinții, educatorii, asistenții sociali, personalul medical, voluntari etc. – ar trebui să cunoască importanța abilităților socio-emoționale și să beneficieze de training în acest domeniu. Societatea românească pune un accent prea mare în acest moment pe performanțele școlare și este important ca acest dezechilibru să fie corectat.

Mulțumesc tuturor celor care ne-au sprijinit în realizarea acestui studiu – experți, reprezentanți ai ONG-urilor și ai autorităților publice.

Autoare (in ordine alfabetica): Magdalena Balica, Oana Benga, Violeta Caragea, Simona David – Crisbășanu, Delia Goia, Irina Horga, Oana Iftode
Coordonare din partea UNICEF: Eugenia Apolzan, Alexandra Grigorescu
Traducere și corectură: Gloria Ionescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>