Îmi dau seama, pe zi ce trece, că sunt ce în ce mai îndrăgostită de ceea ce facem în proiectul nostru Zburd-Educație prin coaching – dacă este posibil așa ceva! Poate că sunt idealistă, emoțională, dar pur și simplu nu pot să mă abțin! 🙂
5 licee cu performanțe slabe la BAC sunt incluse în acest proiect, iar eu sunt mai aproape de Liceul de Mecanică Fină din București. De la începutul anului trecut, îi sprijinim pe elevii din acest liceu pe mai multe planuri. Anul acesta i-am încurajat să continue inițiativa lor de a decora o sală de clasă, acțiune pe care au început-o anul trecut. Și-au adus de-acasă fotografii, au improvizat afișe, au lipit tricolorul pe tavan, pentru a-și personaliza clasa. Au pus pe ușă “Clasa noastră, casa noastră” și, bineînțeles, nu au uitat de Zburd. Am început să-i încurajăm pentru că, la rândul nostru, prin Asociația ROI, am găsit-o pe Ioana Tatu, designer, care s-a oferit să ne ajute ca voluntar. Mai mult, Habitat for Humanity Romania s-a oferit să ne sprijine cu materiale și specialiști. Așa că ce mai tura-vura, Ioana a venit cu conceptul, pe baza solicitărilor elevilor, am făcut un soi de organizare (atâta câtă se poate) și iată că am trecut la treabă. Sâmbătă, 9 martie, a fost prima zi în care elevii s-au implicat ca voluntari – au pus mâna pe unelte și au trecut la treabă. Da, au nevoie de organizare și de adulți care să-i încurajeze și să-i motiveze, inclusiv prin puterea exemplului, dar ei sunt cei care aduc energia, viața în această școală. Au norocul că există un director – doamna Flori Millea – și câțiva profesori care le sunt alături și vor să facă o schimbare. De asemenea, unul dintre părinți – dl. Vasile Pârcălabu, specialist în amenajări – contribuie foarte mult la decorarea clasei.
Îmi este din ce în ce mai clar că orice schimbare a sistemului pornește de la o nouă abordare: aceea de a le permite copiilor să-și exprime bucuria de viață și de a-i ghida să-și manifeste energia în realizarea unor idei care pornesc din sufletul lor. Pentru aceasta, primul pas este să-ți pese, să-i întrebi, să-i asculți și să-i încurajezi. Bineînțeles, este important să le creezi contextul și structura de sprijin care să-i ajute să se dezvolte și să-și ducă la îndeplinire ideile/visurile, pas cu pas. Cert este că resurse există – sunt voluntari gata să contribuie, numai să fie solicitați (și coordonați): alți liceeni, studenți, părinți, angajați din diverse companii, antreprenori etc.
Adrian Olteanu, coordonator pentru voluntari la Habitat for Humanity Romania, le-a povestit sâmbătă elevilor despre cum reușește această organizație să construiască zeci de case în câteva zile cu ajutorul a zeci-sute de voluntari din România și din alte țări. “Și voi puteți fi voluntari și ați făcut primul pas astăzi, pentru școala voastră”, le-a spus Adrian. O parte dintre băieții ascultau cu scepticism, dar fetele erau foarte atente și interesate. Tare mi-ar plăcea să văd ce impact au astfel de discuții asupra acestor elevi, mare parte din ei proveniți dintr-un mediu dezavantajat, din familii cu probleme. Mi-ar plăcea, de asemenea, să avem alături de noi, în acest liceu, o companie care să vrea să se implice, nu numai cu fonduri, dar și cu voluntari. Mai multe despre decorarea clasei, puteți citi aici, iar albumul cu fotografiile de la prima etapă de lucrări practice este postat aici.
Cum ne puteți ajuta? Puteți contribui la continuarea și extinderea proiectului Zburd-Educație prin coaching în alte școli printr-o donație – orice sumă contează. De asemenea, puteți direcționa 2% din impozitul pe venit către Asociația ROI – detalii aici.
Pentru donații/sponsorizări, datele noastre sunt:
- Asociația ROI
- Codul de identificare fiscală 29384546
- Contul IBAN RO66 RZBR 0000 0600 1417 8568. Raiffeisen Bank
Nu în ultimul rând, le mulțumesc antrenorilor și celorlalți voluntari cu care am onoarea și plăcerea să lucrez la Liceul de Mecanică Fină București: Andreea Voroneanu, Elena Căpruciu, Oana Popa, Alexandra Vasilache, Teodor-Florin Stoica, Grațian Sonu și David Țiplea. Special guests: Ana-Maria Alexandru și Costel Coravu, echipa de antrenori care lucrează cu Colegiul Tehnic Câmpulung.