un buchet special

un buchet cu totul special

Marți, 22 mai, a fost o zi specială pentru mine. Am fost la Liceul de Mecanică Fină (îmi vine să zic de matematică fină, pentru că eu am fost la un liceu de mate-fizică, ce să-i faci) să văd ce mai fac copiii dintr-a XII-a, cum se pregătesc pentru BAC, dacă au nevoie de ceva. Este liceul cu care lucrez în cadrul proiectului Zburd – Educație prin coaching și avem conversații cam o dată la două săptămâni. M-au primit cu un buchet de flori, ceea ce m-a impresionat foarte tare. Și eu le-am dus bomboane – e frumos, nu? Cu o floare nu se face primăvară, s-ar putea zice, dar este un semn bun. Dar pentru mine este o mare împlinire să văd că lucrează și că înțeleg că am încredere în ei și îmi pasă.

Am stat vreo oră la matematică, pur și simplu am observat. Cei 17 copiii prezenți (din două clase diferite de a XII-a) au făcut exerciții cu schema lui Horner – de care nu-mi mai aduc aminte (parcă vag, numele). Doamne, și cât am lucrat la matematică la generală și liceu! Și la fizică și chimie, iar sufletul meu tânjea după poezie :-)!… Ce mi se tot spune despre acești copii este că nu știu să învețe (să conspecteze, să structureze, să rezumeze), că nu-și notează, că nu lucrează acasă, că sunt superficiali. Este doar vina lor? Au trecut prin 12 ani de școală ca să ajungă aici! Este greu să recuperezi ani de zile de materie, dar nu imposibil. Știu cazuri! 🙂 Fapt este că și ei sunt conștienți de diferența mare dintre a vrea și chiar a fi pregătit pentru BAC. Asta reiese foarte clar și din panoul pe care l-au făcut pentru grupul celor care se pregătesc pentru BAC – uitați-vă la diferența de mărime dintre litere! Din fericire, au alături câțiva profesori care pun mult suflet și nu știu unde mai găsesc energie să-i bruftuluiască sau să-i drăgălească. Din păcate, este greu să ai um impact semnificativ dacă doar 4-5 profesori dintr-o școală sunt așa și, de multe ori, și ei sunt copleșiți de atmosfera viciată din jur.

Diferența dintre dorință și convingerea că este posibil

Diferența dintre dorință și convingerea că este posibil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>